TINERII SI INVIEREA

Tinereţea este o primăvară a vieţii iar primăvara este un simbol al vieţii.Tinereţea,ca etapă în viaţa unui om,este brăzdată de zbucium şi vis,de entuziasm şi întrebări chinuitoare,dar mai ales de ÎNVIERE.

   Copii fiind avem nevoia de protecţie şi ne aflăm sub tutela părinţilor.Ca tineri suntem în proces de conturare a personalităţii,dornici de a ne asuma viţa în toată complexitatea ei.tinereţea este înviere la viaţă, la o viaţă altfel de cum am fost obişnuiţi pînă acum.Dar depinde în ce fel înţelegem acest alt început de viaţă.

  Din păcate astăzi este copleşitoare tendinţa care confundă tinereţea cu explozie de energie biologică:sumă de instincte şi de impulsuri. Motoul antic,,Trăeşte clipa” ne urmăreşte  în continu, percepîndul… şi devenind scavii unor placeri ,,eterne”(care nu creaza din tînăr  o persoană).Participăm cu fantezie,fără nici o împotrivire,duşi de val,la toate plăcerile,care de mai multe ori nu depăşesc sfera biologicului.Sub influenţa unei mentalităţi pragmatice ne trăim viaţa ca un consum continuu.Ne-am obişnuit să consumăm orice.Ne consumăm în plăceri eftine în relaţii interumane.Îl consumăm chiar şi pe Dumnezeu. De cele mai multe ori chiar relaţiile dintre noi şi Dumnezeu sunt dominate de o mentalitate încadrată într-un spirit al economiei de piaţă.Relaţia noastră cu Dumnezeu devenind comercială cerere-ofertă, reducîndul pe Dumnezeu la o maşină care ne ajută să ne satisfacă în mod mecanic plăcerile.

   Dar,această tinereţe ca etapă biologică este destinată îmbătrînirii şi morţii.O astfel de trăire a tinereţii lasă un gol care nu poate fi umplut cu nimic din cele lumeşti.La capătul ei este blazare si ruina.Astfel gustînd din bunătăţile amare a deşărtăciunii.Încercăm să ne încărcăm programul cucît mai multe distracţii, pentru a nu lăsa timp de meditaţie.Suntem oare împotriva bucuriei,naş crede.Dar bucuria deaceste distracţii ieftine în care ne afundăm nu e o bucurie autentică.

   Tinereţea înseamnă dor şi chemare,dar acestea nu trebuie mărginite la un mod de viaţă steril.Există o nostalgie a tinereţii,dar nu este nostalgia unei trăiri senzuale ci acel dor după neprihănire.Şi acest dor nu poate fi împlinit de plăceri finite,ci de bucuria infinită,dată de comuniunea cu Dumnezeu şi semeni.

  Dar pentru aceasta se impune o adevărată trăire în Hristos.Trairea în Hristos cere sinceritate  faţa de sine şi de ceilalţi.O astfel de tinereţe presupune luptă,căderi şi ridicări,dar şi o bucurie autentică.Această bucurie no găsim în absenţa învierii.Taina Învierii pentru un tînăr înseamnă consecvenţă pentru tot ce am primit,pentru a răspunde chemării noastre.

   Ne-am obişnuit să vedem în tinereţe o etapă care ţine de o anumită vîrstă din viaţa unui om ,dar tinereţea adevărată ţine de o anumită stare,predispoziţie sufletească.Această stare nu ţine de timp.Tinereţea autentică este veşnică,depăşeşte barierele puse de timp.Ea este cu siguranţă o înviere a noastră,o înviere de la moarte chiar dacă aceasta e mascată de o aparentă viaţă, o viaţă adevărată.Certitudinea învierii noastre este dată de învierea lui Hristos.Precum,El, Dumnezeu fiind a luat trup,înviind în trup.

Anunțuri

Un răspuns

  1. Bucuria cea mai mare este atunci cind il cunosti pe Dumnezeu si traiesti cu el in harul sfint. Lipsa acuta de traire crestineasca si duhovniceasca in viata tinarului il face sa se simta singur, neinteles, sa se afunde si mai mult in placerile inselatoare ale patimilor. Bucuria nespusa adusa de Invierea Domnului nu poate fi simtita fara de dorinta de a te apropia de Dumnezeu si de casa Lui – Biserica-Mamă si nu poate fi comparata cu placerea pe care ne-o ofera lumea trecatoare. Asa cum a fost scris mai sus, ca tineretea este o stare de spirit, noi, tinerii trebuie sa indreptam privirea spre spiritualitate, spre cele sfinte. Numai asa putem simti bucuria cea deplina si adevarata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: