OARE SA FIE POSIBIL?

La data de 20-22 octombrie 2009 sa desfasurat sedinta sinodului din cadrul „bisericii ortodoxe de rit vechi”-„staroveră”, din rusia. La care erau puse mai multe intrebari la  discutie dintre care si aceia de a incepe dialogul cu biserica ortodoxa dreptmaritoare a patriarhiei de moscova.

Cu toate acestea ierarhul bisericii starovere a menţionat că «astăzi ar trebui să fie iniţiat  un dialog cu patriarhia moscovei, dar nu pentru a se ajunge la compromisuri teologice, ci pentru a se favoriza renaşterea tradiţiilor spiritual-morale a poporului nostru prin conştientizarea cauzelor şi a urmărilor negative a dezbinării seculare», — a spus Mitropolitul Corniliu. El nu a încercat să nege faptul că bisericii starovere «îi  revine realizarea unui pas dificil, a unui dialog greu, care nu ne promite înregistrarea rapidă a unor succese, întrucât între noi (patriarhia ortodoxă rusă şi biserica staroverilor) s-au acumulat de-a lungul timpului diferenţe semnificative în privinţa mai multor întrebări». «dar este totuşi necesar un dialog de apreciere şi analiza istorică a dezbinării şi a pasurilor concrete pentru a se putea reveni la ordinea bisericii şi a societăţii, care exista înainte de dezbinare», — a spus el.

Acest dialog este inceput inca dechind sa produs ruptura,  intre biserici, faptului ca ei sunt ca si celelalte secte, incordate (ca bou care a bagat coarnele in perete si nu vrea sa ridice capu in sus sa vada lumina soarelui), acest dialog a fost purtat secole la rind si fara nici un success, desigur pentru mintuirea lor.Acum acest lucru capata un alt character.Secole la rind (XVII-XX) au luptat sa demonstreze ca insemnarea cu semnul crucii se face cu 2 degete pechind Mintuirea, se capata inchinindute lui Dumnezeu in duh si adevar, Insemnindute cu semnul crucii  si cu 3 degete.

Patriarhul Chiril –Mentioneaza faptul ca staroverii (lipoveni,rascolnici,staroobreadti)  au aceiasi cultura si traditie duhovniceasca precum si Biserica Ortodoxa (rusa).Schisma (rascol) care a avut loc in sec al-XVII –lea, are caracter  canonic si nu unu  duhovnicesc, traditie sau de cult.

Iar presedintele comisiei relatii externe a bisericii (OBЦС) ep. Ilarion intr-o conferinta de presa a mentionat  (Rasppunzind La Intrebarea Cu Dialogu).Intru inceput staroverii erau milioane de oameni,  o subculture intreaga,despre ei a vorbit mult F.M.Dostoevsci, mai mult despre ei a scris P.I.Melincov-in lucrarile sale se reda lumea staroveră inainte de schisma.

El a mai mentionat ca in anul 1971  cind sau ridicat anatimele  asupra  lor puse in sec XVII-lea “Din partea noastra  in acest fel sa deschis drumu spre dialog. In acest timp dialogul intre biserici exista dar nu e chiar active.Pat.Chiril deseori se intilneste cu Mit. Cornilii.În cadru (OBЦC)  este formata o comisie care se ocupa de acest dialog intre biserici.Ep. Ilarion a tinut sa mentioneze ca sunt unele idei cum sar putea de trecut peste Scisma dar aceasta depinde mult de Dumnezeu si de vointa noastra libera.

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Lipovenii sunt foarte pașnici, foarte muncitori – merită stima noastră. Ei au fost nevoiți să ia calea pribegiei pe timpul lui Petru I – în toate direcțiile.
    Să admirăm cultura, religia și munca lor în cele câteva sate din Moldova – care la fel rămân fără tineret.

  2. da problema cu tineretul la ei e alta sau saturat de parinti rigoristi!!!
    Lipovenii intradevar sunt oameni pasnici cu cei ce ii asculta in rest nu mai zic am avut de afacere cu ei,putem discuta despre ei zile intregi ca sa ajungem la o concluzie!!!
    BISERICA ORTODOXA ESTE CEA CORECTA caci de-a lungul timpului a pastrat succesiunea apostolica si invatatura Bisericii nealterata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: