UN PIK SI DESPRE SECTE

SECTA „MARTORII LUI IEHOVA”

ISTORIC SI DOCTRINA

Secta a fost infiintata de americanul Charles Taze Russell, in 1870. Dupa diferite surse, in prezent numara circa 6 milioane de membri, cu mai putin de 60.000 de adepti in Romania.

In 1961 a aparut propria lor traducere a Bibliei in limba engleza in care isi introduc tezele. Ca orice grupare neo-protestanta, resping principalele invataturi si practici ale credintei, care stau la baza vietii crestine a Bisericii. Dupa ei, Iisus Hristos nu este Dumnezeu, ci o creatura ca toate celelalte, si El n-ar fi inviat. Spiritul Sfânt este o energie a Tatalui. Nu exista nemurire, nici rai, nici iad. Maica Domnului ar mai fi avut si alti copii. Resping biserica, preotii, icoanele, sfintii, crucea. Numarul celor mantuiti este dinainte stabilit, la fel ca si data sfarsitului lumii, pe care liderii sectei o recalculeaza la diferite intervale de timp. In fapt, ei nu au un cult propriu-zis, acesta fiind inlocuit de raspândirea produselor Societatii Turnul de Veghere.  In general, Iehovistii refuza orice dialog constructiv in baza convingerii ca sunt detinatorii adevarului unic.

Un lucru este sigur, cel putin in viziunea B.O.R.: din cauza distorsionarii grave a invataturilor evanghelice ei nu pot fi, practic, numiti crestini…
 

CE FAC MARTORII LUI IEHOVA ?

N-ar fi nimic de comentat daca aceste convingeri ale „Martorilor” ar ramane doar ale lor si atat. Din pacate insa, ca toate gruparile sectare, iehovistii pun accent intr-un mod maniac pe cresterea numarului de membri ai sectei, prin orice mijloace. Si aceste mijloace depasesc nu doar limitele bunului-simt, ci si legile in vigoare.

 • Propaganda si manifestarile publice

Iehovistii practica un prozelitism extrem de agresiv si insistent. Ei depun o sustinuta munca de teren; oamenii sunt abordati oriunde, pe strada, in gari, in piete, la domiciliu. Vizitele in cursul carora se fac „studii biblice gratuite” sunt combinate cu raspandirea revistelor „Turnul de veghe” si „Trezeste-te”. Toti adeptii sectei, fara exceptie, sunt angajati in raspandirea acestor publicatii.
„Martorii” manifesta o nedisimulata ostilitate fata de sarbatorile crestine si celebrarea lor in functie de spiritualitatea fiecarui popor. In locul acestor sarbatori, iehovistii celebreaza o singura data pe an „Comemorarea mortii lui Isus” si organizeaza congrese al caror scop este de fapt declansarea unei imense campanii de publicitate. Iehovisti din intreaga lume se aduna pe stadioane, pentru a produce impresie, dar si tulburari si convulsii sociale in locurile unde se desfasoara.

Nu rare sunt cazurile de conflict intre ortodocsi si sectari, cauzate de atitudinea foarte agresiva a celor din urma.

Ziarul „Romania Libera” din 9 iulie 1996 prezinta in articolul „Toleranta religioasa si libertatea individuala”, un fapt real: dupa ce au iesit de la slujba de Inviere, mai multi crestini ortodocsi au fost somati de trei „martori” sa stinga lumanarile, sa „termine cu porcaria asta cu Invierea si cu Hristos” si sa vina la casa lor de adunare. Autorul articolului mentioneaza socul produs de „agresivitatea cu care am fost abordati”, precum si „insultele si trivialitatile pe care cei trei le-au proferat”.

Sunt de notat si conflictele din zona comunei sibiene Saliste, zona care a dat ortodoxiei martiri in secolul XVIII in timpul persecutiei habsburgice a Mariei Tereza contra ortodocsilor din Ardeal. Desi au doar cativa adepti, „Martorii” si-au construit o casa de adunare impozanta, exact pe drumul spre una din bisericile ortodoxe si nu pierd ocazia de a-i provoca pe crestinii din sat.

 • Izolarea sociala a membrilor sectei

Copiii „Martorilor lui Iehova” se lovesc in intregul proces educativ, de o multitudine de interdictii. Ei nu au voie sa salute steagul, nu canta si nu se ridica la intonarea Imnului National, nu serbeaza Ziua Nationala. Nu au voie sa participe la serbarile scolare organizate atat cu prilejul sarbatorilor oficiale sau religioase. De asemenea, ei sunt opriti a participa si la petrecerile particulare (zile onomastice, aniversari). Acesti copii nu au voie sa foloseasca computerul si sa vizioneze emisiuni T.V. In afara sectei, orice relatie amicala este oprita, pentru a nu determina eventuale „dezertari”.

Adultilor le sunt interzise si unele profesii, preferandu-se ca „martorii” sa se angajeze in slujbe usoare, daca este posibil chiar cu jumatate de norma, pentru a-si putea dedica cat mai mult timp actiunilor prozelitiste. Prin programul de indoctrinare, cel in cauza nu mai are puterea necesara sa distinga adevarul de minciuna, obiectivul de subiectiv, realitatea de propaganda.

 • Refuzul asistentei medicale

Iehovistii nu accepta transfuziile medicale. Sunt numeroase cazurile cand s-ar fi putut salva vieti omenesti prin intermediul unor interventii chirurgicale care presupuneau si transfuzii de sange, dar pe care „Martorii lui Iehova” le-au refuzat cu indarjire.
Ultimul eveniment (cunoscut) de acest gen a avut loc la sfaristul anului trecut la Iasi; medicii de la Spitalul Sfanta Maria au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul autoritatilor pentru a putea face o banala – dar vitala! – transfuzie unui copil de sectanti.

Interzicerea vaccinarilor reprezinta o alta forma a politicii iehoviste ostile asistentei sanitare. De asemenea, interzicerea transplanturilor de organe, situatie care a dus la moartea a numerosi membri ai sectei.

 • Necinstirea drapelului si refuzul intonarii imnului national

De mici, copiii iehovistilor sunt invatati sa nu acorde cinstirea cuvenita drapelului de stat, atat in semn de protest fata de guvernarea politica, cat si fata de ceea ce ei considera a fi un act de inchinare avand alt destinatar decat Iehova. Si „martorii” maturi insulta imnul national, iar drapelul Patriei este numit „o zdreanta”. La congresul iehovist tinut in 1975 la Rizupoli in Grecia, ei au dat jos de pe catarg insemnele statului grec si le-au aruncat.

Copiii iehovistilor sunt invatati sa refuze intonarea imnurilor nationale, pe motiv ca acestea glorifica „eroi nationali si sarbatori de origine pagana”.

 • Refuzul apararii patriei

Din ideea centrala ca intreaga lume este „guvernata de Satan”, iehovistii au tras concluzia ca si formele de conducere politica nationale (guverne, parlamente, institutii monarhice sau prezidentiale) sunt satanice. Ei refuza categoric implicarea intr-un eventual razboi, inclusiv de aparare. O astfel de pozitie este insa neconforma cu invatatura crestin ortodoxa, bazata pe Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, care afirma ca viata omului este bunul cel mai de pret primit de la Dumnezeu, iar legitima aparare este recomandata. Mai mult, refuzul indeplinirii stagiului militar si al apararii patriei echivaleaza, practic, cu pacatul unei sinucideri generalizate. „Martorii lui Iehova” refuza, de asemenea, si serviciul civil care, in anumite tari, inlocuieste stagiul militar.

Sustinand ca ideea de patrie este o creatie a regimurilor plutocrate care asupresc popoarele, „Martorii lui Iehova” socotesc o crima apararea acesteia si ironizeaza eroii care s-au jertfit pentru neatarnarea ei. Numeroase state au interzis aceasta secta datorita opozitiei acesteia fata de politica militara si de aparare a respectivelor tari. De luat aminte si pentru autoritatile romane!

 • Resursele banesti

Unul din argumentele pe care le utilizeaza iehovistii in retorica anti-clericala este felul in care parohiile ortodoxe sau catolice colecteaza fonduri de la enoriasi, prin diferite taxe. Cu toate acestea, Martorii lui Iehova „uita” ca si ai au un sistem financiar remarcabil: ofrandele „voluntare” (bani, imobile, valori) sunt trimise „casei mama” din S.U.A. sau unei filiale care le trimite la centru si care dispune de un cont bancar pentru necesitatile locale. De ce am pus „voluntare” intre ghilimele este usor de inteles: in tentativa lor de a-si revendica interpretarea ad-literam a Scripturii, sectantii recurg la constrangerea, pe diferite cai, a adeptilor, de a dona o cota-parte din venituri organizatiei, asemanand aceasta practica cu zeciuiala biblica.
 

CE URMARESC, DE FAPT, MARTORII LUI IEHOVA?

„Martorii” nu doresc altceva decat ruperea de identitatea nationala si nesocotirea datinilor strabune, pentru inregimentarea in imperiul multinational iehovist dupa modelul S.U.A. Nici nu e de mirare ca ne confruntam cu o astfel de masura, fiindca stim bine ca pamantul american n-a putut, tocmai din cauza amalgamului sau de natiuni, sa genereze o cultura si o civilizatie unitara. Dar de aici si pana la a strica si identitatile nationale, culturale si sociale ale altor state, unele cu traditii multimilenare (cum e si cazul tarii noastre), este, fireste, un pas destul de lung. Dar usor de trecut, in mentalitatea egoista a iehovistilor, unde secta primeaza inclusiv asupra constiintei apartenentei personale la neamul si tara natale. Iata pericolul real al iehovismului, iata de ce aceasta secta este, pe buna dreptate, in multe state ale lumii, scoasa in afara legii.
 

CONCLUZIA: „MARTORII LUI IEHOVA” – SECTA ANTICONSTITUTIONALA

La adapostul Constitutiei, care apara libertatile religioase ale cetatenilor, aceasta organizatie exista liber in societatea romaneasca, insa ea sfideaza, prin atitudine si conceptii, principii majore inscrise in Legea fundamentala a statului: fidelitatea fata de tara, obligativitatea satisfacerii stagiului militar sau a servicilor alternative, a respectarii legilor tarii, garantarea dreptului la viata (vezi opozitia lor fata de transfuziile sangvine), nerecunoasterea autoritatii statale si guvernamentale, nerespectarea insemnelor oficiale ale statului (drapelul si imnul national).

Cunoscand atitudinea sectei iehoviste fata de insemnele statului, fata de conducerea politica si fata de obligatia apararii patriei, ne pare aproape de neinteles decizia de recunoastere oficiala a sectei, obtinuta pe cale judecatoreasca, urmata, iata, de recunoasterea din partea autoritatilor de resort. Oare de ce neconstitutionalitatea sectei, desi e cunoscuta, in general, mediilor politice romanesti, nu este tratata ca atare, printr-o decizie de interdictie? Sa fie mai puternic degetul aratator al unui congressman american decat simtul datoriei si constiinta politicienilor romani?

Prin acest gest (dealtfel discret) autoritatile romane dau inca o palma credinciosilor ortodocsi romani, legalizand un cult cu care acestia din urma se afla in disputa absolut ireconciliabila si care, prin activitatile sale, jigneste grav majoritatea crestin-ortodoxa.

Si de parca n-ar fi fost de ajuns acest lucru, Organizatia Religioasa „Martorii lui Iehova” este declarata „cult crestin”, desi aceasta afirmatie este absolut nebuneasca! Suntem curiosi daca dl. Teodorescu a cerut parerea vreunuia dintre oficialii Bisericii Ortodoxe Romane cand s-a decis sa semneze acest act!

Asa precum afirmam in materialul trimis presei romane in luna martie, actul normativ care reglementeaza activitatea cultelor in tara noastra, Deretul 177, emis in 1948, este complet depasit. Insa in loc sa-l completeze prin ordine aberante, autoritatile statului ar putea mai degraba sa initieze dezbateri parlamentare pe marginea unui nou act legislativ. Poate ca vor avea si bunul simt de a consulta reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, institutie de al carei bun renume nu se rusineaza sa se foloseasca in campaniile electorale, cand pozeaza in buni crestini.

Consideram ca Romania, ca tara eminamente ortodoxa, in care credinta stramoseasca s-a impletit armonios cu istoria patriei vreme de secole intregi, ar trebui sa condamne printr-o lege speciala agresivitatea sectelor, inclusiv a „Martorilor lui Iehova” care raman una dintre cele mai periculoase grupari ce se dezvolta azi in Romania.

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. Dar oare nu ati stiut sau nu stiti de fapt ( cum sa nu stiti stii voi bine ca e asa ) ca PRIMII CRESTINI erau o secta iudaica,,APATRIDA(?) ,,NU ERAU VIOLENTI DECI NICI NU PARTICIPAU LA RAZBOAIE adica nu aveau cum sa fie si soldati ai lui Hristos si si soldati in Legiunile Romane avand in vedere Legea Iubirii crestine a aproapelui indiferent cine era el,,erau fortati de multe ori stiindu-se porunca lor de a se abtine de la sange ,sa manace carne sau carnati cu sange,,erau considerai chiar ATEI,,tocmai de catre cine de catre romanii politeisti si nationalisti,,erau mereu in conflict cu evreii ramasi sub Legea Mozaica de ce convertesc paganii,,etc,,erau persecutati pentru ceea ce erau ,si nu pentru ceea ce faceau deoarece erau cei mai buni contribuabili a Imperiului Roman,,respingeau crucea daca a fost cruce adica aveau o REPULSIE fata de nistrumentul pe care Hristos a fost rastignit etc,,,atunci domnilor hotarativa cu cine se potrivesc azi aceste descrieri ale crestinilor din secolul intai.

 2. Da cred ca cel mai bun exemplu il avem viata Sf. Gheorghe si a Sf. Dumitru privitor la apararea patriei si a credintei cei 40 mucenici de la sevastia care si-au dat viata pentru credinta oare nu erau din teagma celor care aparau tara. Iehovistii nu stiu ce este acel patriotism aparare a tarii.
  Oare acei iehovisti care astazi afirma tare ca sunt impotriva armatei nu sau jucat niciodata de-a razboiul in copilaria lor?

 3. Referitor la cruce, va temeti de ea, fiindca este crucea lui Hristos,un crestin niciodata nu are repulsii in fata crucii ba chiar vedem ca primii crestini se laudau cu ea Sf. Apostoli,Sf. Parinti,crestinii primelor secole catacombele locasurile de cult erau pline cu astfel de semne!!!
  Unde erati voi pe atunci? ce marturii aduceti? Nimic fiindca nu aveti istorie sunteti nimeni pe linga credinta MEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: