29 iulie: „Nasterea Sf. Ierarh Nicolae, al Mirelor Lichiei”, eveniment neintalnit in calendarul ortodox romanesc, dar cinstit prin sinaxarele slave.

 

 
 
Unele sinaxare ortodoxe slave menţionează în ziua de 29 iulie: „Naşterea Sfântului Nicolae al Mirelor Lichiei”, eveniment neîntâlnit în calendarul ortodox românesc. 

    Cercetând datele strict istorice referitoare la naşterea Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni din Mira Lichiei, remarcăm cateva datari in anul 270, sau „spre 280”, iar prima menţiune scrisă despre Sfântul Nicolae este cea din „Martirologiul roman”, in care se aminteste una din minunile sale, fără indicarea datei precise a naşterii acestuia.

   Cu atât mai puţin insa este cunoscut în România cel de-al doilea eveniment legat de Sfântul Nicolae, in jurul datei de 29 iulie: „Aducerea în pelerinaj a Icoanei Velikoretski, a Sfântului Ierarh Nicolae de la Viatka la Velikoretski”

   Viatka este un oraş din Rusia, care a luat insa, in 1934, numele de  „Kirov”, aflat pe malurile râului Viatka, numit si el la origini „Klinov”, iar Velikoretskii este un sat aflat la 180 km de Viatka.

 Pelerinajul, anual, în cinstea Icoanei făcătoare de minuni „Velikoretski” a devenit traditional inca din sec. XIV. El se datorează unei dorinţe „rostita” de Sfântul Nicolae, prin care se cerea a fi adusă Icoana sa, anual, în satul in care ea fusese descoperita (intr-un pin), de un ţăran.

    Sfântul şi-a exprimat dorinţa astfel: Icoana nu putea fi mutată din loc, aşa incat cei ce doreau să o ducă la Viatka au fost nevoiti sa promita cu voce tare că o vor intoarce anual „acasă”.

   Numărul pelerinilor a scăzut, insa, dramatic în perioada comunistă, dar astăzi este în continuă creştere, de la circa 3.000 la 20.000 de credinciosi.

   Lungimea drumului este de 180 de km, prin păduri, câmpuri şi mlaştini, pe un drum de ţară, care se parcurge în cel puţin cinci zile.

   La fiecare 2 ore se face popas, cu rugăciune la Icoană şi aproximativ jumătate de oră de odihnă. Se merge continuu până la 9 seara, iar peste noapte pelerinii de toate vârstele dorm în şcoli şi în casele localnicilor din satele întâlnite in cale. Cei mai mulţi însă rămân sub cerul liber. Pelerinii ruşi poartă în mâini steaguri cu icoane, cruci şi iconite simple atârnate pe piept.

 Fiecare creştin ortodox rus îşi doreşte să participe la acest pelerinaj cel puţin o dată în viaţă, fiind considerat atât un eveniment de suflet, cât şi unul de tradiţie profundă. În mulţimea pelerinilor pot fi văzuţi mulţi tineri şi copii.

   Icoana „Velikoretski” este purtată de preoţi şi de diaconi, pe tot parcursul intre Kirov si Velikoretski, unde se săvârşeşte o slujbă în cinstea Sfântului Nicolae. 

   Icoana, făcătoare de minuni, îl are în centru pe Sfântul Nicolae, cu Evanghelia în mână, binecuvântând. Pe margine sunt reprezentate scene din viaţa Sfântului: trimiterea sa la învăţătură; apariţia Sfântului Nicolae inaintea eparhului Evlavius; salvarea tânărului Demetrius de la înec; sfinţirea bisericii Sfântului Simeon; salvarea corăbierilor de la înec; anularea executiei celor trei bărbaţi; întoarcerea minunată a fiului luat prizonier; înmormântarea Sfântului Nicolae.

  O copie a acestei Icoane a fost comandată de ţarul Ivan IV cel Groaznic, pentru Mânăstirea Ipatiev, unde monahii aveau sa se roage pentru sufletul fiului său.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: