Ce este Dragostea!!!

CE ESTE DRAGOSTEA?

Nu e de mirare că te gândesc la dragoste din moment ce trăim într-o lume obsedată de dragoste. Dragostea este tema predominantă în majoritatea cântecelor, a filmelor, romanelor, sau a programelor TV. Peste tot în lumea showbizului, este cineva care se îndrăgosteşte, rupe o relaţie, are relaţii sexuale cu cineva, se preface că iubeşte, dăruieşte dragoste, are nevoie de iubire, trăieşte în dragoste, sau moare pentru dragoste. În viaţa de toate zilele, lipsa dragostei e privită ca un iad. Dorinţa de a iubi şi a fi iubit este la fel de obişnuită ca respiraţia. Toată lumea doreşte adevărata iubire, o iubire puternică şi adâncă, o dragoste care va dura veşnic. Şi totuşi, alergarea după dragoste a adus mai multă durere, distrugere şi amărăciune decât toate bolile şi războaiele din lume.

Ce este dragostea şi cum ştii dacă ai găsit-o?  Obişnuim să spunem că dragostea face pământul să se învârtească. Totuşi, mulţi elevi care caută dragostea, au parte doar de inimi zdrobite şi dezamăgiri, pentru că nu ştiu ce caută. Confundă dragostea adevărată cu alte experienţe şi emoţii şi, de aceea, nu reuşesc să experimenteze dragostea adevărată pentru că nu ştiu ce este şi ce nu este aceasta.

 Eşti într-o relaţie cu o persoană foarte specială şi dragostea este cel puţin în mintea ta, dacă nu şi pe buzele tale. Oare eşti îndrăgostit? Ştii cum să faci deosebirea dacă eşti sau nu? Sau, poate încă nu ai găsit acea persoană deosebită, dar doreşti să fii pregătit pentru când o vei găsi. Vrei să ştii ce e adevărata dragoste ca să o poţi recunoaşte când o vei întâlni.

Primul pas în identificarea dragostei adevărate este să ştii ce nu este aceasta.

Dragoste adevărată nu este acelaşi lucru cu dorinţa sexuală. Dragostea şi dorinţa sunt adesea confundate în ziua de azi. De fapt, multe din filmele contemporane, cântecele sau romanele de dragoste, se referă la dorinţa sexuală. Cum poţi să faci diferenţa? Dragostea dăruieşte; dorinţa ia. Dragostea apreciază; dorinţa foloseşte. Dragostea dăinuieşte; dorinţa se micşorează.

Da, atracţia fizică este adesea scânteia care aprinde dragostea adevărată. Dumnezeu ne-a creat cu dorinţa şi capacitatea de intimitate sexuală, dar dacă relaţia ta cu o persoană de sex opus este bazată pe o puternică atracţie sexuală şi satisfacţie fizică, s-ar putea ca dorinţa sexuală să fie confundată cu dragostea.

Dragostea adevărată nu este acelaşi lucru cu romantismul. Sentimentele romantice sunt minunate într-o relaţie bărbat / femeie. Dumnezeu ne-a creat în aşa fel încât să avem aceste sentimente speciale faţă de sexul opus.

Poate ai experimentat căldura interioară şi romantismul într-o relaţie. Dar emoţia şi căldura romantismului nu pot fi egalate cu dragostea. Romantismul este o emoţie, dragostea adevărată este mult mai mult.

Dragostea adevărată nu este acelaşi lucru cu pasiunea. Pasiunea este fascinaţie şi interes puternic faţă de o persoană de sex opus. Te gândeşti la ea toată ziua şi o visezi toată noaptea. Îţi faci programul după cum poţi să o întâlneşti sau să vorbeşti cu ea. Îţi poate umple gândurile atât de mult, încât nu te mai poţi concentra la nimic altceva.

Pasiunea mai este numită şi dragoste de căţeluş. Poate fi bună pentru un căţel, dar dacă rămâi doar la ea, vei sfârşi având o viaţă de câine!

Când oamenii spun că s-au „îndrăgostit” sau vorbesc despre „dragoste la prima vedere”, vorbesc de obicei despre pasiune. Pasiunea este de obicei centrată pe eul nostru, pe când dragostea este centrată pe alţii.

Dragostea adevărată nu este acelaşi lucru cu sexul. Mulţi elevi (şi adulţi) confundă dorinţa sexuală cu dragostea. Poate ai confundat şi tu dorinţa sexuală faţă de cineva cu dragostea adevărată. Sexul, aşa cum l-a conceput Dumnezeu, nu este ceva rău. A fost desemnat de Dumnezeu pentru procreare în cadrul căsătoriei. Dar sexul este diferit de dragoste. Poţi să faci sex fără să iubeşti şi să iubeşti fără să faci sex. Dragostea este un proces; sexul este un act. Dragostea se învaţă; sexul este instinctiv. Dragostea cere atenţie constantă; sexul nu cere niciun efort. Dragostea are nevoie de timp pentru a creşte şi a se maturiza; sexul nu are nevoie să se dezvolte. Dragostea cere interacţiune morală şi spirituală; sexul cere doar interacţiune fizică. Dragostea adânceşte o relaţie; sexul fără dragoste face relaţia plictisitoare, banală.

Poate te gândeşti: „Dacă dragostea este mai mult decât dorinţă sexuală, romantism, pasiune, sau sex de unde ştiu dacă sunt îndrăgostit”? Aceasta este marea întrebare, mai ales dacă eşti atras de o persoană de sex opus şi vă întâlniţi tot mai des. Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ştii mai mult decât ce nu este dragostea. Trebuie să înţelegi ce este adevărata dragoste.

Tot aşa cum unii confundă dragostea cu dorinţa, romantismul, pasiunea sau sexul, mulţi nu cunosc diferitele moduri în care oamenii pot iubi. Sunt trei moduri de bază în care oamenii se comportă într-o relaţie şi care sunt, de obicei, etichetate ca dragoste.

 „Te iubesc dacă…”

Dragostea condiţională este dată sau primită doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Unicul mod de a primi acest gen de dragoste este să o dobândeşti printr-un anumit comportament, îndeplinind anumite cerinţe. Unii părinţi îşi iubesc copiii dacă sunt cuminţi, dacă iau note bune, dacă se comportă sau se îmbracă într-un anumit fel. În cadrul cuplurilor dragostea poate fi pierdută dacă unul dintre parteneri nu este sau nu face ceea ce se aşteaptă celălalt. Dragostea condiţionată este egoistă, este o târguială ieftină în schimbul a ceva dorit. Multe tinere au experimentat doar dragostea care spune „Te iubesc doar dacă îmi dai ce doresc sexual,” sau „Te iubesc doar dacă faci sex cu mine, numai de data asta”. O altă presiune subtilă se află în conceptul greşit că toate cuplurile fac sex. Mesajul este: „Din moment ce toţi o fac, mă iubeşti doar dacă o faci şi tu”. Ce nu realizează aceste tinere fete este că ceea ce câştigă de la un băiat prin satisfacerea cerinţelor lui sexuale nu este decât o imitaţie ieftină a dragostei adevărate şi care le compromite. Sexul nu va împlini niciodată nevoia de dragoste şi nu merită preţul compromisului. Dragostea condiţională durează atâta timp cât sunt îndeplinite anumite condiţii. Multe căsătorii se dezbină pentru că sunt clădite pe dragoste condiţională. Când unul sau ambii parteneri nu se ridică la standardele dorite, „dragostea” se transformă în dezamăgire şi resentiment.

Dragostea condiţională nu este dragoste adevărată. Dacă eşti implicat într-o relaţie şi te simţi presat să te comporţi într-un anumit fel pentru a câştiga dragostea pe care o doreşti, relaţia nu este bazată pe dragoste adevărată.

 „Te iubesc pentru că…” 

Al doilea fel de dragoste este dragostea pentru că, ruda apropiată a dragostei dacă. O persoană iubeşte altă persoană pentru că este ceva, are ceva, sau face ceva. Cineva poate spune; „Te iubesc pentru că eşti atât de frumoasă”, „Te iubesc pentru că ai grijă de mine”, sau Te iubesc pentru că mă faci să râd”. Dragostea pentru că sună bine. Aproape oricine se simte bine să fie iubit pentru cine este sau ce face. Cu siguranţă este de preferat faţă de dragostea dacă, care trebuie câştigată în mod constant şi cere mult efort. A fi iubiţi pentru că arătăm bine, avem simţul umorului, suntem plăcuţi şi aşa mai departe, cere mai puţin efort şi mai puţine condiţii decât să te târguieşti pentru a fi iubit.

Dragostea pentru că nu este dragoste adevărată. Poţi fi atras de cineva din cauza personalităţii, a poziţiei, inteligenţei, abilităţilor sau aptitudinilor. Dar dacă dragostea ta nu se bazează pe ceva mai mult decât aparenţe, nu va dura.

„Te iubesc, punct.”

Al treilea fel de dragoste este necondiţională. Acest fel de dragoste spune: „Te iubesc în ciuda a ceea ce poate eşti în sufletul tău. Te iubesc indiferent de ce s-ar schimba la tine. Nu poţi face nimic să îmi stingi dragostea. Te iubesc. Punct!”

Dragostea, punct nu este oarbă. Poate şi trebuie să ştie multe despre eşecurile persoanei, despre defectele ei şi despre greşeli. Totuşi, o acceptă în totalitate fără a cere nimic în schimb. Nu ai cum să câştigi acest gen de dragoste şi nici nu o poţi pierde. Dragostea, punct este diferită de dragostea dacă prin faptul că nu pune condiţii. Este diferită şi de dragostea pentru că prin faptul că nu este generată de calităţi deosebite ale persoanei. Dorinţa, romantismul, pasiunea, sexul, dragostea dacă şi dragostea pentru că sunt caracterizate în special de faptul că doresc să obţină ceva de la cealaltă persoană.

Cum arată iubirea adevărată în relaţia dintre un băiat şi o fată? Are aceleaşi elemente de bază ca dragostea exprimată în orice altă relaţie cu excepţia că elementele de afecţiune şi timpul dedicat pot fi mai mari în această relaţie specială. Iată câteva exemple.

Dragostea adevărată caută să întâmpine nevoia de mângâiere, sprijin şi încurajare. Toată lumea are nevoie de mângâiere, sprijin şi încurajare, în special atunci când trece prin inevitabilele perioade de durere şi descurajare în viaţă. Mângâierea nu înseamnă doar vorbe de încurajare prin care sfătuieşti o altă persoană să stea tare pe poziţie, să rămână fermă în faţa greutăţilor, sau să se adune. Încurajarea nu este o încercare de a explica de ce se întâmplă nenorociri. Încurajarea nu înseamnă o grămadă de cuvinte pozitive despre faptul că Dumnezeu este în control şi totul e în regulă. Toate aceste lucruri pot fi bune şi folositoare, dar nu îndeplinesc nevoia primară de mângâiere. Oamenii primesc mângâierea atunci când simţim durerea şi necazul alături de ei, astfel încât să ştie că nu suferă singuri. Sf.Ap.Pavel ne-a sfătuit: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng” (Romani 12:15). Când prietenul tău cel mai bun suferă dintr-un motiv sau altul, spune-i cuvinte ca: „Ştiu că doare,” sau „Sufăr împreună cu tine”. Păstrează-ţi sfaturile şi poveţele din Biblie până după ce ai dat suficientă atenţie sentimentelor pe care le trăieşte. Aceasta este mângâierea biblică.

Dragostea adevărată satisface nevoia de a primi sprijin. Poţi să spui că sprijini pe cineva atunci când încerci să uşurezi povara acelei persoane într-un mod practic şi folositor. „Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos” (Galateni 6:2). Exprimi dragostea biblică faţă de un prieten apropiat ori de câte ori îl slujeşti într-un mod practic şi folositor. Oricine are nevoie de încurajare în viaţă şi dragostea adevărată caută moduri de a veni în întâmpinarea acestei nevoi. Încurajăm pe alţii ori de câte ori facem sau spunem ceva bine gândit care le ridică moralul. Felicitarea pe care Luke i-o duse lui Traci şi mai ales cuvintele încurajatoare pe care le-a scris, este un simplu mod de a încuraja. Poţi încuraja pe cineva în multe moduri ca de exemplu felicitări, emailuri, bileţele, sau telefoane. Comunici încurajare atunci când îţi concentrezi cuvintele şi atenţia la acel prieten special al tău şi la problema prin care trece.

Dragostea adevărată nu profită de cealaltă persoană. Folosirea, într-o relaţie de „dragoste”, a unei persoane pentru satisfacerea propriilor tale nevoi emoţionale, fizice sau sexuale, este o încălcare a regulilor iubirii de a proteja şi a purta de grijă. A profita de cineva pentru propria ta plăcere nu contribuie la fericirea, sănătatea sau la creşterea spirituală a celeilalte persoane.

Dragostea adevărată nu va constrânge persoana să se implice într-o relaţie sexuală. În zilele noastre, există o puternică constrângere în rândul elevilor de a deveni activi sexual, chiar şi în relaţii ocazionale. Filmele, muzica şi media tratează sexul premarital ca fiind normal şi de aşteptat să aibă loc. Dar sexul practicat în afara planului lui Dumnezeu de intimitate în căsnicie poate lăsa răni adânci mentale, emoţionale şi spirituale, care vor dura ani de zile. Dragostea adevărată protejează persoana de o asemenea vinovăţie şi durere şi asigură o relaţie sigură şi benefică, excluzând relaţiile sexuale înainte de căsătorie.

 Dragostea adevărată nu va impune o prietenie „exclusivă”. Unii elevi devin foarte posesivi în ce priveşte atenţia şi timpul prietenelor sau prietenilor lor. În loc să protejeze persoana şi să îi poarte de grijă, acest mod de abordare îi restrânge şi înăbuşă fericirea, sănătatea şi creşterea spirituală. Dragostea adevărată încurajează o interacţiune sănătoasă cu alte persoane.

 Dragostea adevărată nu va face nimic pentru a afecta fericirea, sănătatea şi creşterea spirituală a altei persoane. Deci, cum ştii când ai găsit dragostea adevărată? Ştii că dragostea este adevărată atunci când faci din fericirea, sănătatea şi creşterea spirituală a prietenului sau prietenei tale o problemă la fel de importantă pentru tine ca şi când ar fi vorba de propria ta persoană. Aceasta înseamnă să protejezi şi să porţi de grijă unei persoane pe care o iubeşti. Următoarele indicii vă vor ajuta să aplicaţi această definiţie în experienţa cu acea persoană specială din viaţa voastră.

  • Puneţi-L pe Isus Cristos pe primul loc în relaţia voastră.
  • Fiţi deschişi şi sinceri unul cu altul.
  • Acceptaţi-vă total unul pe altul, cu greşelile şi eşecurile fiecăruia.
  • Cereţi aprobarea părinţilor pentru relaţia voastră.
  • Evitaţi orice loc sau activitate care v-ar putea tenta să vă compromiteţi dedicarea pentru o puritate sexuală.
  • Rezolvaţi neînţelegerile repede şi în dragoste.
  • Accentuaţi prietenia din relaţia voastră.

Poate că nici tu nu ai mai multă certitudine despre viitorul relaţiei tale cu prietenul sau cu prietena ta. Dar perspectiva ca relaţia să fie bună şi pozitivă este direct proporţională cu măsura în care vă axaţi pe dragostea adevărată care protejează şi poartă de grijă celuilalt.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
Anunțuri

Un răspuns

  1. Adevar curat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: